Vés al contingut principal
andrew neel ute2XAFQU2I unsplash

CREAND DIGITAL

Consells de seguretat

Et donem recomanacions per operar online sense riscos

Internet

Evita connectar-te a xarxes públiques

Les xarxes wifi no habituals poden ser una amenaça per a la seguretat. Sempre que sigui possible, i prestant una atenció especial a les tarifes d’itinerància de dades, és recomanable no tenir el wifi activat. Si et connectes a una xarxa wifi pública, evita posar les credencials.

Wallet

Atenció als correus electrònics sospitosos

Els intents de phishing van augmentant. Per això, no has d’abaixar la guàrdia. Quan revises la safata d’entrada de correus, dedica uns segons a reflexionar abans de contestar-ne algun que sigui alarmant o que et demani descarregar un fitxer adjunt o fer clic en algun enllaç sospitós. 

Phone

Has rebut una trucada sospitosa i inesperada? Penja.

Recorda que des de Creand mai et trucarem per demanar-te les teves dades d’accés a la banca online ni per fer operacions. Si contacten amb tu afirmant ser Creand, no comparteixis la teva informació confidencial ni facis cap operació. Penja i truca tu directament al servei d’atenció al client (Tel. 88 88 88) per corroborar l’origen de la trucada: els fraus poden procedir de telèfons idèntics als dels bancs. 

Daily Operational

Creand mai t’enviarà SMS amb un enllaç.

Desconfia de tots aquells SMS inesperats que continguin enllaços o demanin dades: cada vegada hi ha més intents de frau per SMS. No facis mai clic sobre els enllaços que rebis per SMS ni comparteixis les teves claus de la banca online ni dades de les teves targetes. Ignora’ls i esborra’ls i, en cas de dubte, contacta directament amb Creand trucant al 88 88 88.

Exchange

Posa al dia les teves actualitzacions

Un programari sense actualitzar és deixar una porta oberta a les vulnerabilitats. Per això, fes totes les actualitzacions del sistema que tinguis pendents i revisa periòdicament les noves que estiguin disponibles.

Whatsapp

Compte amb les aplicacions de moda

Un altre tipus d’amenaça que augmenta són les aplicacions de moda. Els ciberdelinqüents aprofiten la popularitat d’algunes aplicacions per portar al mercat versions semblants però que poden contenir programari maliciós. Alguns consells per detectar possibles fraus i aplicacions malicioses són revisar els comentaris i les valoracions dels usuaris, donar només els permisos imprescindibles i descarregar-los dels stores oficials.  

Security

Fes que les teves compres siguin més segures

Fes servir targetes virtuals per a les compres online, com la Cybertargeta de Creand, que pots crear de manera gratuïta. A més, configura les alertes per rebre un SMS cada cop que es faci una compra amb les teves targetes.